Menu Sluiten

Wat is een slowjuicer? Hoe “slow juicen”?

Een slowjuicer is een langzaam draaiende sapcentrifuge. Tijdens het persen wordt het geperste product zachtjes vermalen en gebroken, zodat de waardevolle ingrediënten zoals vitaminen, mineralen en enzymen behouden blijven. Tijdens het slowjuicen wordt het sap mechanisch gewonnen uit fruit, groenten, grassen en groene bladeren door ze langzaam te pletten met een of meer krachtige schachten of schroeven.

Het belangrijkste kenmerk van de slowjuicer

Hoewel de verschillende modellen op verschillende manieren werken, blijft het zachte persen hetzelfde en is het belangrijkste kenmerk van de slowjuicer. Wetenschappelijke studies naar de kauwbewegingen bij de mens zijn daarbij ingezet. Deze laten zien dat alleen intensief kauwen van voedsel het lichaam in staat stelt om de voedingsstoffen zo goed mogelijk te absorberen, te transformeren en te metaboliseren. Dit uitgangspunt wordt geïmiteerd voor het de slowjuicen.

Door deze manier van werken bevatten de sappen meer voedingsstoffen, zijn ze aromatischer en productiever. Slowjuicen verloopt rustig en gelijkmatig. De behuizingen van deze apparaten zijn meestal gemaakt van (BPA-vrije) kunststof. Voor de persschroef wordt speciaal geharde kunststof gebruikt om een zekere robuustheid te bereiken. Sommige langzame sapcentrifuges hebben bijvoorbeeld sapcontainers van glas, terwijl andere het volledig zonder plastic doen en volledig van inox zijn gemaakt.

Hoe werkt een slowjuicer

In een langzame sapcentrifuge is de persschroef horizontaal of verticaal geplaatst. Hij draait met een vermogen van 150 tot 250 Watt. Dit is veel minder dan bij centrifugale sapcentrifuges. Een zacht werkende sapcentrifuge verwerkt de ingrediënten met veertig tot tachtig omwentelingen per minuut. Tot een maximum van tweehonderd omwentelingen per minuut spreken we nog steeds van een koude sapcentrifuge. Door de bijzondere werking bevat het sap een bijzonder groot aantal voedingsstoffen en natuurlijke aroma’s. Dit komt, omdat de constant draaiende, maar langzamer draaiende persschroef bedoeld is om te voorkomen dat er warmte wordt opgewekt nuttige voedingsstoffen zou vernietigen?

Wat kun je met een slowjuicer doen

De afzonderlijke modellen hebben soms verschillende sterke en zwakke punten in verhouding tot het geperste product.

In het algemeen kun je door slowjuicen de volgende voedingsmiddelen tot sap verwerken:

  • zacht en hard fruit zoals appels, peren, sinaasappels, mango’s, papaja’s, ananassen, meloenen, pruimen, druiven of kiwi’s en allerlei soorten bessen
  • groenten zoals wortelen, bieten, selderij, komkommer, tomaten, paprika’s of venkel
  • grassen zoals tarwegras of gerstegras
  • spruiten van mung-bonen, luzerne, klaver, tuinkers of radijs
  • kruiden zoals peterselie, koriander of munt
  • groene groenten zoals spinazie, broccoli, veldsla, bindsla, boerenkool, postelein, sla of snijbiet
  • wilde planten zoals paardenbloem, akkerkruid, brandnetel

De voordelen van vers sap voor je gezondheid

,Aangezien bij het slowjuicen alle vitaminen en mineralen intact blijven is het een van de beste manier om in goede gezondheid te blijven met natuurlijke middelen. De meeste van de gezondheidsproblemen die we ervaren kunnen in wezen worden verklaard door de omgeving waarin we leven en wat we eten. De uitgangspunten van slowjuicen moeten ons onder andere leiden tot zo onverwerkt mogelijke sappen.

Verse vruchten- en groentesappen maken de consumptie van alle voedingsstoffen die ze bevatten mogelijk. Door groente- en vruchtensappen rauw te drinken neem je alle voedingsstoffen, mineralen, vitamen, …zie ze bevatten op zonder dat ze gedenatureerd worden. Inderdaad, wanneer groenten en vruchten worden gekookt, worden deze verschillende elementen meestal vernietigd of gedenatureerd. Zo worden bijvoorbeeld vanaf 54,5 graden Celsius enzymen gedenatureerd.

Dit is de reden redden waarom je, als je sappen wilt gebruiken, een slowjuicer moet aanschaffen en geen centrifuge. Gezien de hoge rotatiesnelheid van een centrifuge(15000 toeren per minuut) worden de enzymen en een groot deel van de vitaminen vernietigd door de opwarming en de toevoeging van zuurstof. Een slowjuicer wordt ook wel een koude pers genoemd, omdat het toestel niet opwarmt tijdens de werking. Door de trage beweging van het sap wordt er ook weinig zuurstof toegevoegd waardoor er geen oxidatie optreedt.

Rauwe groente- en vruchtensappen zullen helpen om de vermoeidheid veroorzaakt door de spijsvertering te voorkomen. Groente- of vruchtensap dat door slowjuicen vrijkomt, brengt binnen vijftien tot dertig minuten alle belangrijke voedingsstoffen in de bloedsomloop. Je bespaart je lichaam dus het verteringsproces dat energieverslindend en vermoeiend is voor het lichaam.

De consumptie van sap moet worden beschouwd als een versneller van de inname van voedingsstoffen die overeenkomt met onze behoeften in onze moderne levensstijl.

Wanneer moet je slowjuicen

Het is het beste om de sappen tenminste dertig minuten voor de maaltijd te consumeren. Hierdoor kan het sap worden geassimileerd en wordt het niet vermengd met het voedsel, wat de effectiviteit ervan zou vertragen. Het is aangenaam om een sapje te nuttigen bij het ontbijt, maar ook aan het eind van de ochtend om het middagdipje te vermijden. Een groentesap aan het eind van de middag is ook welkom om op te laden na een lange dag. Voor mensen die een inspannende baan hebben of zich moe voelen, kan het interessant zijn om een flesje sap te bereiden om de hele dag door te worden geconsumeerd.

Slowjuicen ideaal voor een sapkuur

Het kan soms interessant zijn om een sapkuur van een of meerdere dagen te doen. Het is raadzaam om dit soort kuren te doen in de herfst of het voorjaar. Hierdoor kun je ontgiften door het spijsverteringsstelsel in rust te laten, terwijl je de voedingsstoffen uit de groentesappen aanvult.

Rauwe groente- en vruchtensappen die je alleen maar kunt bereiden door slowjuicen beschermen je tegen bepaalde ziekten. Het drinken van rauwe groente- en vruchtensappen helpt ziekten zoals kanker te voorkomen. Vele wetenschappelijke studies over de consumptie van groenten en fruit hebben dit aangetoond. Bijvoorbeeld: Groenten en vruchten die rijk zijn aan vitamine A en lycopeen (wortelen, tomaten, bieten) remmen de groei van kankercellen. Kruisbloemige groenten, in dit geval kool (spruiten, bloemkool, broccoli, enz.) bevatten antikankermoleculen: glucosinulaten, indool-3-carbinoles, sulforafaan. Deze laatste twee blokkeren de evolutie van kankercellen naar kwaadaardige tumoren. Fruit en groenten beschermen ook tegen mondkanker. De consumptie van rauwe groente- en fruitsappen beschermt tegen andere ziekten zoals hart- en vaatziekten. Het vergemakkelijkt ook gewichtsverlies.

Compensatie voor een dieet met een tekort aan groenten en fruit

Uit talrijke studies blijkt dat velen van ons niet gezond eten. Ze houden zich niet aan de norm van vijf porties groenten en fruit per dag.

Vooral wie veel zetmeelhoudend voedsel eet en weinig groenten fruit is de kans groet dat er een tekort aan vitaminen en mineralen ontstaat. Met sappen kun je een deel van dit tekort aanvullen.

Sappen uit de slowjuicer vervatten nog veel onoplosbare vezels die de darmtransit en de gezondheid van het spijsverteringskanaal verbeteren. Dit is nodig om meer energie te krijgen. Door de vezels worden diarree en constipatie voorkomen. De evacuatie van ontlasting wordt gemakkelijker en je krijgt sneller een gevoel van verzadiging

De sappen zullen de zuurgraad van je lichaam verminderen en het zuur-base-evenwicht herstellen

Het waterstofpotentieel (PH) van het menselijk lichaam om de zuurgraad of alkaliteit te meten moet tussen 7,38 en 7,42 liggen. Hiervoor moet ons dieet in evenwicht zijn tussen zure en basische (of alkaliserende) voedingsmiddelen.

In werkelijkheid bevindt ons lichaam zich in een staat van permanente acidose door onze overconsumptie van zure voedingsmiddelen: granen, brood en pasta, suikers in al hun vormen, alcohol, thee, koffie, zuivelproducten, vlees, eiwit, peulvruchten. Deze acidose kan chronisch worden en zo ziekten veroorzaken zoals diabetes, osteoporose, chronische vermoeidheid …

Groenten en fruit hebben daarentegen de bijzonderheid dat ze basisch (of alkalisch) zijn, omdat ze veel basische minerale zouten (calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zwavel) en bicarbonaten bevatten. De consumptie van groenten en fruit, en dus van sap, zal dus helpen om het zuur-base-evenwicht te herstellen en zo het optreden van ziekten als gevolg van verzuring te voorkomen.

Voordelen van slowjuicen op een rijtje

De slowjuicer heeft enkele belangrijke voordelen vergeleken met het centrifugale persen:

  • De langzame omwentelingen en de zachte verwerking zorgen voor minder warmte en oxidatie.
  • Hierdoor worden waardevolle vitaminen, enzymen, mineralen en andere voedingsstoffen veel beter behouden.
  • Dit geldt ook voor de natuurlijke smaken, zodat het sap aromatischer smaakt.
  • Bovendien is het sap langer houdbaar, je kunt het in de koelkast bewaren (bij voorkeur in glazen flessen) voor maximaal twee dagen
  • De speciale structuur van de slowjuicer maakt het ook mogelijk om moeilijk te persen producten zoals bessen, wilde planten of langvezelige grassen zoals tarwegras of gerstegras te verwerken.
  • Omdat Slowjuicers ook langvezelig geperst materiaal goed kunnen verwerken, profiteer je ook van veel voedingsvezels en waardevol chlorofyl
  • Vergeleken met centrifugale sapcentrifuges heeft het sap uit de sapcentrifuge een fijnere en homogenere consistentie. Bovendien wordt er minder schuim geproduceerd tijdens het persen.
  • In de regel geeft een slowjuicers een hogere sapopbrengst met minder pommade.
  • Met een slowjuicer heb je meer variatiemogelijkheden en kun veel andere gerechten produceren.
  • Langzame sapcentrifuges werken relatief rustig en kunnen daarom op elk moment van de dag of de nacht worden bediend zonder storend lawaai.
  • Afhankelijk van het apparaat zijn slowjuicers gemakkelijker te reinigen en sommige hebben zelfs een zelfreinigende functie.