Menu Sluiten

Een sapkuur: wat is het? Wat zijn de voor- en nadelen?

sapkuur

Een sapkuur wordt ook wel sapvasten genoemd. Het is een veelvoorkomende vorm van vasten en het wordt voornamelijk gebruikt wanneer mensen willen beginnen met het toepassen van een gezonde levensstijl. Gedurende een sapkuur worden er alleen maar sappen gedronken en wordt er niet gegeten, wat helpt om gewicht te verliezen. Bovendien heeft een sapkuur een ontgiftende werking, waardoor bepaalde klachten verminderd kunnen worden. Zo kunnen bepaalde klachten in het lichaam, zoals migraine of buikkramp verminderd worden.

Vasten houdt in dat mensen niet eten en soms ook niet drinken gedurende een bepaalde periode. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan vasten. Zo kan het medische voordelen hebben wanneer iemand nuchter is voordat diegene een operatie ondergaat. Men kan ook een religieuze reden hebben om te vasten, dit komt voor in de vorm van een Ramadan. Daarnaast kan het vasten voorkomen in de vorm van een dieet. Er zijn verschillende vormen van vasten, bijvoorbeeld een sapkuur, sapvast, theevast (yes, alleen maar gezonde thee drinken!), fruitvast, sportvast en een rijstvast.

sapkuurWat houdt een sapkuur precies in?

Een sapkuur dieet wordt vaak gebruik als een manier om het lichaam te ontgiften van afvalstoffen. Het staat ook wel bekend als een detox, waarbij het lichaam wordt schoongemaakt. In de voeding die wij als mensen consumeren zitten teveel suikers, kleurstoffen, smaakstoffen en vetten. Het lichaam moet deze stoffen verwerken en zorgt ervoor dat er gifstoffen en afvalstoffen worden ontwikkeld. Deze gifstoffen en afvalstoffen worden uitgescheiden door de nieren, lever, huid en slijmvliezen van de darmen en longen. Wanneer er teveel van deze stoffen worden aangemaakt, worden deze stoffen opgehoopt in het lichaam. Dit kan leiden tot verschillende klachten die door middel van een sapkuur kunnen worden tegengaan.

Door middel van een sapkuur kunnen mensen veel gewicht verliezen. Dit komt doordat men geen voedsel consumeert en alleen maar drinkt. Hierdoor neemt men weinig voedingsstoffen op en kunnen er tekorten ontstaan in het lichaam. Deze tekorten worden aangevuld door middel van de vet- en koolhydraatreserves die aanwezig zijn in het lichaam. Doordat koolhydraten erg belangrijke brandstoffen zijn voor het lichaam, zullen deze als eerste worden verbrand. De koolhydraten bevatten suikers die vocht vasthouden in het lichaam. Hierdoor zal er veel vocht verloren gaan wanneer de koolhydraten worden verbrand. Op deze manier verliest men aan het begin van een sapkuur veel gewicht.

Wanneer men ongeveer twee dagen bezig is met sapkuren, zullen de voorraden wat betreft de vet en de koolhydraten op beginnen te raken. Hierdoor begint men nog meer gewicht te verliezen. Doordat de hersenen en de rode bloedcellen vetten en koolhydraten nodig hebben om te kunnen functioneren, kan het moeilijk worden om na te denken en kan men zich licht in hun hoofd voelen. In de voeding en suikervoorraad van het lichaam ontstaan tekorten, waardoor er te weinig brandstof kan worden aangemaakt voor het lichaam. Om toch aan voldoende brandstof te komen, zal het lichaam spierweefsel af gaan breken en lichaamseiwit verbruiken voor energie. Wanneer men zich ongeveer drie dagen aan de sapkuur houdt zal dit proces plaats gaan vinden. Omdat spieren minder calorieën bevatten dan vet, verbruikt het lichaam minder energie en brandstof. Hierdoor heeft het lichaam minder voeding nodig om te kunnen functioneren.

Wanneer men weer normaal gaat eten na sapkuren, gaat men al snel teveel eten. Vaak gaat men weer normale gewoontes oppakken en de overschotten worden opgeslagen in het lichaam. Op deze manier neemt het gewicht weer toe. Om deze gewichtstoename tegen te gaan, is het belangrijk om veel te blijven bewegen. Voor beweging is meer brandstof nodig. Ook is het aan te raden om je te houden aan een caloriearm dieet na de sapkuren.

Sapkuren kunnen het beste één dag of een paar dagen achter elkaar worden gevolgd. Het heeft weinig zin om het één dag vol te houden, maar het is ook niet aan te raden om erg langdurende sapkuren vol te houden. Het volgen van sapkuren kan er namelijk voor zorgen dat er tekorten aan voedingsstoffen zullen ontstaan.

slowjuicer receptenDe verschillende fases in een sapkuur dieet

Een afbouwdag houdt in dat het lichaam zich gaat voorbereiden op de sapkuur. Dit doet men voordat men begint met de sapkuur, omdat op deze manier de darmen kunnen worden schoongemaakt. Op de eerste dag wordt er een speciaal sap gedronken met een reinigende werking op de darmen en maag. Daarnaast is het mogelijk om lichte maaltijden te consumeren die makkelijk te verteren zijn. Vanaf de tweede tot de zevende dag wordt er geen vast voedsel geconsumeerd. Men mag alleen sappen of andere caloriearme dranken drinken. Hierdoor zal het lichaam de lichaamsvoorraden gebruiken om aan energie te komen en zal men gewicht verliezen.

De opbouwdagen vinden plaats aan het einde van de sapkuren, wanneer het lichaam moet gaan wennen aan vast voedsel. Het lichaam moet wennen aan het voedsel, omdat de darmen weinig zijn gebruikt gedurende de sapkuren. Daarom is het noodzakelijk dat de darmen langzaam weer worden gebruikt aan de hand van opbouwdagen. Wanneer men opeens grote hoeveelheden zou beginnen te eten, kunnen de darmen dit niet aan. Hierdoor zou men zich misselijk kunnen gaan voelen, buikpijn zou kunnen ontstaan of men zou een opgeblazen gevoel ervaren op de buik.

Wat zijn de voordelen van een sapkuur?

Sapkuren kunnen verschillende voordelen met zich meebrengen. Zo kan het voordelen bieden bij overgewicht, omdat sapkuren leiden tot het verliezen van gewicht. Het is bij een sapkuren mogelijk om wel drie kilo af te vallen in een periode van zeven dagen. Het is een effectieve manier om af te vallen in een korte periode, maar het blijkt moeilijk te zijn om het gewicht op de langere termijn vast te houden. Hierdoor kunnen sapkuren hetzelfde effect hebben als crashdiëten wat betreft het gewichtsverlies, omdat bij een crashdieet er onvoldoende voedingsstoffen worden geconsumeerd.

In vergelijking met andere diëten is een sapkuur dieet erg goedkoop. Daarnaast is het niet moeilijk om het te volgen, maar kan er wel sprake zijn van veel honger. Dit hongergevoel kan het volhouden van sapkuren erg lastig maken. Bovendien kunnen sapkuren gezond zijn voor het lichaam, door de vele vitaminen die de sappen bevatten. Deze vitaminen dragen bij aan een uitstekende weerstand en men zal fitter worden.

Wil je het maximale uit je sapkuur halen? Vermijd dan zeker oxidatie in je zelfgemaakte sapjes; en kies voor één van de beste slowjuicers op onze website!

slowjuicer wortelWat kunnen de bijwerkingen/nadelen van een sapkuur zijn?

Er zijn niet alleen maar voordelen verbonden aan het doen van sapkuren, want er kunnen vervelende bijwerkingen optreden. Zo kan men het koud krijgen of lijden aan galstenen. Daarnaast kan de schildklierfunctie verminderen. Ook kunnen er klachten ontstaan als misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Bovendien is het niet wetenschappelijk bewezen dat sapkuren het lichaam zouden ontgiften, de darmen zouden schoonmaken of de stoelgang zouden verbeteren.

In bepaalde situaties worden sapkuren sterk afgeraden. Zo kan het tijdens een zwangerschap niet aan te raden zijn om aan sapkuren te doen, omdat er een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan bij de foetus. Ook kunnen de afvalstoffen door de placenta heen gaan, wat de ontwikkeling van de foetus negatief beïnvloed.

Wanneer men een te laag gewicht heeft is het af te raden om aan sapkuren te beginnen. De tekorten die ontstaan in het lichaam zorgen ervoor dat de eiwitten gaan zorgen voor energie. De spieren worden daardoor afgebroken. Belangrijke organen hebben eiwit nodig om te kunnen functioneren, waardoor sapkuren een negatief effect op het lichaam kunnen hebben.

Een mogelijk nadeel van sapkuren op het lichaam zijn het slecht werken van de uitscheidingsorganen zoals de nieren, longen, darmen en de lever. Het zijn organen die afvalstoffen afvoeren, waardoor sapkuren schadelijk kan zijn. De afvalstoffen worden niet meer goed uit het lichaam afgevoerd, waardoor ze zich ophopen. Dit kan schadelijke effecten hebben op het lichaam. Wanneer men lijdt aan hart- en vaatziekten, suikerziekte, nierziekte of schildklierstoornissen worden sapkuren sterk afgeraden.

Ook wanneer men erg zware medicijnen slikt, is het beter om sapkuren te vermijden. Zware medicijnen produceren namelijk gifstoffen die het lichaam weer opslaat in het vetweefsel. Hierdoor worden de gifstoffen in kleine delen afgebroken in het lichaam. Gedurende sapkuren wordt de vetvoorraad kleiner, waardoor er meer gifstoffen vrijkomen. Wanneer men sterke medicijnen slikt, kunnen de gifstoffen in de organen terechtkomen. Dit effect is erg slecht voor het lichaam, omdat er een mogelijkheid bestaat dat de organen vergiftigd raken.

Wat zijn de wetenschappelijk aangetoonde effecten van sapkuren?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vasten een voordeel kan hebben op chemotherapie. Wanneer men twee dagen voor de chemotherapie begint met vasten, wordt het effect van de therapie groter. De gezonde cellen kunnen beter tegen de invloeden van de therapie door het vasten. Hierdoor zullen de bijwerkingen van de chemotherapie verminderen. Of vasten daadwerkelijk gifstoffen uit het lichaam zou kunnen afvoeren is nog niet wetenschappelijk bewezen. Wel is uit onderzoek gebleken dat er een verband is tussen het risico op hart- en vaatziekten en vasten. Vasten zorgt namelijk voor een kleinere kans op suikerziekte en overgewicht. Dit zijn twee factoren die hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *